Sunday, 17 April 2011

PERUBAHAN..??

assalamualaikum wbt.. disebabkan exam week, aku tak berape nak boleh update blog.. tapi disebabkan ade mase free macam sekarang, aku rase terpanggil untuk update pulak..hehe..
      kali ni aku rase macam nak bercakap pasal perubahan.. mesti korang semua pernah lalui perubahan.. betol tak? tak? errr tipu lah kan kalo tak pernah..hehe.. macam2 perubahan akan dilalui.. 1st) korang pindah rumah dan ade persekitaran baru. 2nd) korang berhenti mencuri setelah jadi otai dalam kerja2 mencuri ni (hehehe). 3rd) korang bertukar2 kekasih sebab rase kekasih yang baru diputuskan tu tak menarik (baru perasan??) dan macam2 lagi jenis perubahan.. 
      tak kire lah korang lalui perubahan yang macam mane, diharap korang ambil perkara yang positif dalam perubahan yang korang lalui.. macam aku, antare perubahan yang pernah aku lalui ialah masuk sekolah asrama bile masuk form 1 (dalam adik beradik aku, aku sorang je yang masuk asrama sejak form 1 tau). 2 tahun aku kat sekolah tu, akhirnye sampai kepade pengakhiran.. abah aku suruh aku pindah sekolah yang dekat dengan rumah.. sebabnye?? aku kat sekolah tu bukan bertambah pandai pun.. result hancusss.. dah tu ape perkare positifnye?? haaa macam yang abah aku cakap kat aku dulu "abangde (panggilan manje aku kat rumah.hik2), abah tengok perkare bagus yang abangde dapat time kat sekolah tu ialah abangde sekarang dah kurus.syabbas mera betta (err yang ni aku reka.hehehe)" tu lah perkare positifnye.. ape?? tak positif langsung?? positif lah tu.. sekurang2nye, aku terhindar daripada dapat penyakit macam obesiti ke, sakit jantung ke, mati pucuk ke (hehehe)..
bile kite ambil perkare yang positif daripada perubahan tersebut, insyaAllah secare automatik kite tak akan rase nak patah balik kepade keadaan 'default' kite.. contohnye, orang yang berhenti merokok.. mungkin kawan2nye akan cakap begini "ala poyo la lu berhenti hisap rokok. nak tunjuk baik lah tu" susah nak jumpe kawan2 yang memberi kata2 perangsang bile berade dalam situasi sebegitu.. bile jadi macam ni, ade kemungkinan orang tersebut akan hisap rokok semule.. sedangkan die mempunyai akal untuk berfikir "bile aku hisap rokok, aku senang dapat kanser paru2 (contoh)". tak pun "bile aku hisap rokok, anak bini aku nanti dapat sakit yang lagi teruk daripada aku".. bile kite boleh berfikiran begini, sudah jelas lagi nyate, kite tak akan patah balik kepade keadaan asal kite.. 
jadi kawan2, silekan berubah jika untuk kebaikan.. abaikan cakap2 belakang yang melunturkan semangat anda untuk berubah.. maaf jika ade terkasar bahase di mane2.. sekian.. adiosaaa..~


p/s : seronoknye ade gap tatkala exam sedang menyerang..lalalaa~



4 comments:

azkiyafarhana said...

beb, ayat aku rase terpanggil untuk update tuh tak bole blah..hak3 makin lawa blog ang.. :D gudluck xam!

syaheer said...

haha.tq2.amacam paper td?part law tu mmg xleh blah la.xbce lgsg kot.haha

azkiyafarhana said...

memang T_T geram tgok pof fuad kowt.ngeeee

syaheer said...

haha.ak tgk jwpn budak laen sume pnjg2,ak pny ciput2 je.ntah ape yg diorg bce.kalo btol2 bce,ptotnye ciput mcm ak je.hehe